V Španiji Pancarja drago stala napaka v prvi vožnji

Šesta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v nedeljo, 7. maja 2023, v Španiji. Na obrobju Madrida se je z licenco AMZS v razredu MX2 s tekmeci meril Jan Pancar.


Proga intu Xanadu - Arroyomolinos na obrobju Madrida je bila gostitelj Velike nagrade Španije. Na njej je z licenco AMZS slovenske barve branil Jan Pancar, ki je tekmoval v razredu MX2. Po dobrih vožnjah na dirki na Portugalskem pred tednom dni se je Pancar tudi na španski preizkušnji izkazal. Dobro je bil razpoložen že v vožnji na čas, v kateri je bil sedmi najhitrejši. Dvanajst krogov kvalifikacijske vožnje je v soboto nato od prve merilne točke pa do cilja odpeljal na 9. mestu. To mu je prineslo dve novi točki v skupnem seštevku tekmovanja za svetovno prvenstvo.

Deveto mesto v kvalifikacijah je kar soliden rezultat, čeprav nisem imel povsem dobrega občutka na motorju,

je povedal Pancar, ki se je vseeno nadejal še boljšega izplena v obeh nedeljskih vožnjah.

Trk z Bracerasom odpihnil sanje o deseterici

Pancar se je v prvo vožnjo na 1650 metrov dolgo progo pri temperaturi zraka 23 stopinj Celzija pred številnimi gledalci na tribunah pognal slabše od pričakovanj, saj je na prvo merilno mesto pripeljal na 15. mestu. Na močno razbrazdani stezi z veliko kanali in luknjami, ki so se spreminjale iz kroga v krog, se slovenski voznik ni pustil zmesti. V drugi krog se je podal že na 10. mestu in znova je kazalo na dobro uvrstitev. Vendar v četrtem krogu se je Pancar v kanalu na enem od ovinku zapletel z domačim voznikom Davidom Bracerasom ter po lestvici zdrsnil močno navzdol. Z 18. mesta je zavzeto lovil tekmece in se na koncu v cilj pripeljal na 16. mestu.

Počutil sem se malenkost boljše, ampak ne tako, kot bi si želel. Vozil sem se že med deseterico, potem pa sem padel. Nič nisem bil kriv. On (op. a. Braceras) se je vame zabil sredi ovinka, tako da sva oba padla. Po padcu nisem našel pravega ritma in sem na koncu osvojil samo 16. mesto,

je Pancar ocenil zaplet in razplet prve vožnje, ki jo je sicer dobil Simon Längenfelder. V drugo vožnjo je Pancar štartal malce bolje in je prvo merilno mesto prepeljal enajsti.

Spet se mi štart ni najbolje posrečil in znova sem moral prehitevati,

je bil Pancar kritičen. Nadaljeval je zelo zbrano in osredotočen na zahtevno ter težko progo. Znova se je pokazalo, kako pomembna je dobra fizična pripravljenost. Stopnjeval je ritem in lovil sedmega, Nizozemca Roana van de Moosdijka, a pri tem storil drobno napako, kar je izkoristil Kevin Horgmo. Norvežan ga je prehitel, Pancar pa je v cilj pripeljal na 9. mestu.

V enem od ovinkov sem po nesreči dal v medprestavo in sem izgubil osmo mesto, Vseeno je bila druga vožnja veliko boljša in to je pozitivni del tega konca tedna. Vožnja med deset je dober izplen in skušal bom ponoviti čim več takšnih voženj,

je misli strnil Pancar. Tudi v drugo je bil najhitrejši Nemec Längenfelder, ki je slavil skupno zmago. Pancarju je na dirki skupno pripadlo 12. mesto, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo razreda MX2 pa se s 134 točkami nahaja na 10. mestu.

Sedma od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 21. maja 2023. To bo Velika nagrada Francije, vozili pa jo bodo na progi La Versenne, ki se nahaja blizu kraja Villars sous Ecot v bližini francosko-švicarske meje.

V razredu MXGP je v obeh vožnjah dominiral Jeffrey Herlings, ki se je veselil tudi skupne zmage na dirki. V skupnem seštevku  točkovanja za svetovno prvenstvo Nizozemec zdaj za vodilnim Špancem Jorgejem Pradom zaostaja le še šest točk.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Jeremy Seewer (ŠVI), ...

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Jorge Prado (ŠPA), 3. Mattia Guadagnini (ITA), ...

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (NIZ), 2. Ruben Fernandez (ŠPA), Mattia Guadagnini (ITA), ...

Skupno VN Španije: 1. Jeffrey Herlings (NIZ): 50, 2. Mattia Guadagnini (ITA): 40, 3. Ruben Fernandez (ŠPA): 38, ...

Skupno SP (6/19): 1. Jorge Prado (ŠPA): 294, 2. Jeffrey Herlings (NIZ): 288, 3. Ruben Fernandez (ŠPA): 224, 4. Romain Febvre (FRA): 214, ....

MX2

Kvalifikacije: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Lucas Coenen (BEL), 3. Simon Längenfelder (NEM), ... 9. Jan Pancar (SLO), ...

1. vožnja: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Thibault Benistant (FRA), ... 16. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Simon Längenfelder (NEM), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Andrea Adamo (ITA), ... 9. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Španije: 1. Simon Längenfelder (NEM): 50, 2. Jago Geerts (BEL): 44, 3. Andrea Adamo (ITA): 36,  ... 12. Jan Pancar (SLO): 17, ...

Skupno SP (6/19): 1. Jago Geerts (BEL): 319, 2. Andrea Adamo (ITA): 271, 3. Kay de Wolf (NIZ): 263, 4. Simon Längenfelder (NEM): 259, 5. Thibault Benistant (FRA): 247, ... 10. Jan Pancar (SLO): 134, ...

Ključne besede


AMZSmotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji