V Pietramurati bo znova veliko Slovencev

Četrta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo, 16. aprila, in sicer v Italiji. V Pietramurati bo na Veliki nagradi Trentina bo slovenske barve branil Jan Pancar, na dirki evropskega prvenstva pa bodo vozili Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh.


Po dirki v Švici so se najboljši motokrosisti, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva, preselili v Italijo. Na VN Trentina v Pietramurati bo z licenco AMZS slovenske barve branil Jan Pancar. Edini slovenski predstavnik med svetovno elito razreda MX2 na progo Ciclamino prihaja po 9. mestu v Frauenfeldu, kjer je prijetno presenetil predvsem v kvalifikacijah. Te bodo tudi tokrat izjemno pomembne, saj običajno dober štartni položaj pomeni manj tveganja za morebiten zaplet v prvem ovinki, v katerega se kot po pravilu skoraj vsi vozniki nagnetejo na notranjo stran in je zato možnost za padec ali zastoj zaradi njega bistveno večja, kakor v primeru, če si med prvimi in hitro izpelješ iz zavoja. Pancar progo zelo dobro pozna, saj je na njej že velikokrat tekmoval.

Iskreno moram povedati, da proga ni povsem po mojem okusu, ampak kljub temu moj cilj ostaja, da se v obeh vožnjah uvrstim med prvih deset in za to se bom maksimalno potrudil,

je pred potjo pod Monte Casale, kjer se nahaja steza Ciclamino, povedal Pancar, ki je lani tu skupno osvojil 15. mesto. Rezultat iz Švice je zanj zagotovo lepa vzpodbuda in potrditev, da je bržčas najboljši netovarniški voznik (privatnik) razreda MX2 in da se lahko dobro kosa tudi s tekmeci, za katerimi stojijo tovarniški koncerni motorjev s praktično neomejenimi resursi in najboljšo možno tehnično podporo. Vnovič bo moral napeti vse sile in moči ter se s tekmeci brezkompromisno udariti že v kvalifikacijah, ki od letos prinašajo tudi dragocene točke za skupni seštevek. Če se mu bodo štarti posrečili, potem je sposoben tudi popraviti letošnjo najboljšo končno uvrstitev, ki jo je dosegel na prejšnji preizkušnji v Švici, v pomoč pa mu bodo lahko tudi slovenski navijači, ki tradicionalno v velikem številu pridejo na to dirko in jih bo verjetno tudi tokrat kar nekaj s slovenskimi zastavimi ob progi Ciclamino.

Prva vožnja VN Trentina v Pietramurati v razredu MX2 bo v nedeljo, 16. aprila 2023, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

V akciji znova tudi Peklaj, Oven in Vrh

V okviru spremljevalnega programa bo potekala tudi druga dirka sezone evropskega prvenstva EMX 125. Slovenijo bodo z licencami AMZS med 97 prijavljenimi zastopali Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh. V Švici se je na dirko uspel prebiti le Peklaj, ki pa je imel nato v obeh vožnjah v zelo ostri konkurenci kar nekaj smole in je ostal v ozadju. Oven in Vrh sta v Frauenfeldu žal obtičala v kvalifikacijah, zato bo njun primarni cilj bržčas, da se prebijeta med štirideseterico, ki se bo nato v dveh vožnjah potegovala za točke evropskega prvenstva. Tako Oven kot Vrh šele nabirata mednarodne izkušnje v tej kategoriji, medtem ko jih ima Peklaj že toliko, da lahko s kakšnim nasvetom tudi pomaga rojakoma in jima morda nekoliko olajša težko in naporno delo na razgibani progi Ciclamino, ki  ne oprošča niti najmanjših napak.

Jaka Peklaj ima od treh slovenskih voznikov največ izkušenj v razredu EMX 125.

Ključne besede


AMZSmotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvoEMX 125svetovno prvenstvoMX2PietramurataMiha VrhŽan Ovenlicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji