Anže Grmek v finalnem izboru Mladi upi

Zelo obetavni slovenski speedway voznik Anže Grmek se je uvrstil v izbor glasovanja za Mlade upe Zavarovalnice Triglav.


Anže Grmek je v zadnjih letih eden tistih, na katerih leži prihodnost slovenskega speedwaya. Sedemnajstletni član AMTK Ljubljana se je prebil v finalni izbor glasovanja Mladi upi Zavarovalnice Triglav, ki pomaga perspektivnim mladim športnikom, umetnikom in znanstvenikom zagotoviti sredstva za razvoj kariere.

Glasovanje poteka do 2. junija 2022, glas za Anžeta Grmeka pa lahko oddate na tej povezavi.

Vesel sem, da sem prišel v ožji krog kandidatov za mlade upe 2022. Zdaj pa upam in računam na vašo pomoč. Glasujte zame in mi pomagajte uresničiti sanje. Vsak glas šteje. Hvala,

je povedal Grmek, ki je prvič na speedway motorju sedel pri dvanajstih letih. Že po prvih prevoženih krogih ga je prevzela adrenalinska mrzlica in takoj je ugotovil, da je speedway njegova športna prihodnost. Drsenje skozi ovinek je sprva treniral na ljubljanskem stadionu Ilirija, zadnja leta pa znanje in tehniko redno izboljšuje na treningih v Krškem, Lendavi in na Hrvaškem, saj so člani AMTK Ljubljana maja 2020 ostali brez ljubljanskega stadiona v Šiški. Trenira pod okriljem trenerja Francija Kalina ter očeta Grege Grmeka, ki izpostavljata predvsem njegovo predanost in ga spodbujata k uresničitvi sanj.

Želja nov motor

Že pri štirinajstih letih je prvič nastopil na dirkah državnega prvenstva. V prvi sezoni je v državnem prvenstvu zasedel tretje mesto med mladinci do 21 let. Pretekli dve sezoni je osvojil naslov mladinskega državnega prvaka Slovenije in bil najboljši mladinec skupnega prvenstva Slovenije, Madžarske in Slovaške. Za naslednji cilj v karieri si je zadal preboj v finale evropskega in svetovnega prvenstva mladincev. Lani je v kvalifikacijah za evropsko finale za las zgrešil šesto mesto, na zadnji kvalifikacijski dirki v Krškem z mladim Miranom Praznikom (AMD Krško) na stadionu Matije Gubca nista uspela prebiti med najboljše štiri, ki so se kvalificirali v novo serijo SGP2, v kateri bodo mladi vozniki letos določili najboljšega na svetu. Kot pri vseh motošportih, tudi pri speedwayu precejšen finančni zalogaj predstavljajo motorji, rezervni deli in nujna popravila ter stroški treningov in voženj na tekmovanja. S pomočjo projekta Mladi upi si želi Grmek zagotoviti sredstva, ki bi mu bila v veliko pomoč na športni poti, predvsem za nakup novega konkurenčnega motorja.

Grmek si zelo želi nov motor, s katerim bi bil še bolj konkurenčen vrstnikom na mednarodnih prizoriščih. (Foto/Sašo Ključarič/photospeed.si)

Ključne besede


AMZSAMD KrškoAMTK LjubljanaspeedwayZavarovalnica TriglavAnže GrmekFranci KalinlicencaMiran PraznikmladinciGrega Grmek

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji