Žagar nujno potrebuje dober rezultat

V soboto 14. avgusta 2021 bo v Malilli na sporedu sedma dirka sezone za točke svetovnega prvenstva v speedwayu. Z licenco AMZS bo vozil tudi Matej Žagar.


Po dveh dirkah v Lublinu se je svetovno prvenstvo v speedwayu prevesilo v drugo polovico sezone. Matej Žagar, edini slovenski predstavnik med šestnajsterico najboljši voznikov speedwaya na svetu, po šestih preizkušnjah za točke svetovnega prvenstva zanesljivo ni zadovoljen z opravljenim. Skupaj je zbral 27 točk, kar ga trenutno uvršča na 14. mesto. Ker je zaradi poškodbe izpustil kvalifikacije, skozi katere si je dve leti zapored zagotovil vozovnico za nastopanje med svetovno speedway elito, je zanj cilj skupno 6. mesto, zadnje, ki še prinaša neposredno uvrstitev na dirke svetovnega prvenstva v letu 2022. Namreč samo prva šesterica v končni razvrstitvi ima avtomatsko zagotovljena mesta v tem tekmovanju tudi v naslednji sezoni. Žagarjev zaostanek za šestouvrščenim Taijem Woffindnom je kar zajeten in znaša 38 točk, ki jih bo težko nadoknadil v zadnjih štirih dirkah. Sobotna bo v Malilli na Švedskem, kjer bo slovenski speedway as vnovič skušal poseči čim višje. Letos ima nemalo problemov s poškodbami, pa tudi motor očitno ne deluje tako, kot bi si Ljubljančan želel oziroma na posameznih progah zanj ni našel ustrezne nastavitve. V določenih vožnjah Žagar deluje suvereno in dobro vnovčuje bogate izkušnje, v nekaterih pa se zdi, da na prelahek način izpušča iz rok priložnost, ki se mu ponuja.

Šlo bo na nož

Dirkališče Skrotfrag Arena, ki leži v gozdu in je povsem na obrobju Malille, je tradicionalno prizorišče obračunov najboljših voznikov speedwaya na svetu, ki tukaj tekmujejo od leta 2005. Gledalci so v preteklosti videli že ničkoliko izjemno napetih voženj in bojev na nož. Matej Žagar žal nima preveč lepih spominov na to prizorišče, saj se je leta 2014 tu zapletel v incident z Nickijem Pedersenom. Tokrat bo moral ohraniti mirne živce na zelo zahtevni in selektivni stezi, če bo želel uresničiti svoje cilje. Sicer pa bomo verjetno znova priča ostremu obračunu za mesta med osmerico, ki peljejo v polfinale, in potem še finalni vožnji. V vlogah favoritov bosta vodilna v svetovnem prvenstvu Bartosz Zmarzlik in Artem Laguta, ki ju loči zgolj točka, močan adut pa utegne biti tudi domači as Fredrik Lindgren. Vsekakor bomo sedmič v sezoni priča zanimivim bojem najboljših voznikov speedwaya na svetu, ki jih ne gre zamuditi, saj bodo bržčas o končnih razvrstivah in mestih, ki tudi naslednjo sezono prinašajo nastope v tem rangu tekmovanja, odločale malenkosti.

Dirka na ovalu Skrotfrag Arena v Malilli v soboto 14. avgusta 2021 se bo začela s prvo vožnjo točno ob 19. uri in 4 minute.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSspeedwaysvetovno prvenstvospeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji