Napovednik filma Nika

Po dolgih mesecih montaže in priprav je luč sveta ugledal slovenski mladinski film Nika, ki se bo pred jesensko premiero na Festivalu slovenskega filma v Portorožu predstavil na številnih mednarodnih filmskih festivalih. Do takrat pa nas bodo avtorji filma v napetosti držali z razburljivim napovednikom filma.


 

Na 56. Mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma v češkem Zlinu, ki je potekal od 27. maja do 3. junija in je najstarejši in največji tovrstni festival na svetu, je slovenska mladinska drama Nika v režiji Slobodana Maksimovića v tekmovalnem programu doživela svetovno premiero.

Film Nika pripoveduje zgodbo o neustavljivi najstnici, ki je po očetu podedovala strast po hitrosti – tekmovanju v kartingu, čeprav ga je ravno ta pokopala. Nikina mati se s hčerinim izborom konjička ne strinja, a hkrati ve, da je hči dovolj stara, da začne v življenju sprejemati svoje odločitve in odgovornost zanje. Festivalske strani naš film najavljajo z besedami »Vizualno atraktivni prizori vožnje s kartingom so ozadje za univerzalno zgodbo o izgubi, ljubezni, odraščanju in iskanju prave poti.« Na kartodromu v Kopru je pri snemanju filma sodeloval tudi izbor najboljših mladinskih slovenskih kartistov pod vodstvom Domna Jerančiča. 

Nika je eden redkih filmov, ki obravnava tematiko kartinga in v ospredje postavlja žensko junakinjo, saj je karting eden redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Vključuje atraktivne prizore dirkanja in je bil v celoti posnet na slovenski obali v 28-tih snemalnih dneh.

Filmska ekipa je v vsega nekaj dneh pripravila pristno filmsko kuliso za osrednje dogajanje v filmu - dirko Adriatic Cup. Treningi, kvalifikacije, dirke in ogromno število gledalcev na tribunah, vse to je številne mimoidoče prepričala, da gre za čisto pravo dirko. Pri snemanju so vse svoje znanje na stezo in filmski trak prenesli obetavni vozniki in voznici Sara Markučič, Katja Pivk, Nik Prunk, Mihael Špeh, Mark Škulj, Nal Klemenčič, Nik Štefančič, Mark Mramor, Jan Borovnjak, Domen Jerančič ter ekipa Hitri Dirkač. 

Scenarij je režiser Slobodan Maksimović spisal v sodelovanju z Matjažem Pikalom. Niko je prepričljivo odigrala Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Njeno igralsko družino sestavljajo Marjuta Slamič (mama), Sebastijan Cavazza (oče) in Benjamin Krnetić (simpatija), ob njih pa še Borut Veselko, Gojmir Lešnjak Gojc, Gašper Tič, Nenad Tokalič…

Eden od adutov generacijskega filma Nika je tudi glasba, ki je delo Petra Dekleve in Mihe Guština - Guštija, v filmu pa se pojavijo tudi skladbe Dubioze Kolektiva, Lačnega Franza, Koala Voice, Dandelion Children, Rudija Bučarja in Guštija.

Film bo v Sloveniji prvič na ogled na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v slovenske kino dvorane pa prihaja 20. oktobra 2016.

Napovednik filma YouTube - VIDEO

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji