Remše in Špendal s smolo v Doningtonu

Nova sezona 2015 svetovnega prvenstva za prikoličarje se je začela v zibelki motosporta v znamenitem Donington parku v Angliji. Letos v tem tekmovanju znova nastopata dva slovenska voznika, Janez Remše in sovoznik Ramsey Stuart (Remše racing), ter povratnik Milan Špendal s sovoznikom Edisom Suljanović (AMD Kranj).

Na četrtkovem treningu je nova posadka Špendal/Suljanović imela kar nekaj težav in s prilagajanjem na progo, ter imela dve nesreči sovoznika, ki je 'odletel' iz bolida. Poškodovani sovoznik je na petkovem prostem dnevu skušal nekako sanirati bolečine s počitkom in fizioterapijo, ampak kot se je v soboto na kvalifikacija pokazalo ni bil povsem pripravljen. Z bolečinami v levi rami, desnem zapestju in kolkih sta sicer opravila s kvalifikacijami, vendar sta se zaradi neznosnih bolečin sovoznika odločila, da na dirki ne bosta nastopila.

Remše in Ramsay pa sta na četrtkovem prostem treningu ugotavljala idealne linije in spoznavala nov motor in bila z doseženim časom zadovoljna. Na prvih kvalifikacijah v soboto jim ni šlo vse po načrtu in sta bila razočarana, a se je razpoloženje popravilo po drugih kvalifikacijah, ko sta čas izboljšala za več kot tri sekunde in se uvrstila na 10 startno pozicijo.

V nedeljski vetrovni dirki sta povedla brata Birchall, za njima pa je bila takoj posakda Reeves/Cluze. Remšetov start je bil obetajoč in je nadoknadil mesto, vendar sta bila s sovoznikom zaradi električne okvaro primorana odstopit v petem krogu.

Na razburljivi celotni dirki za zmago in veliko menjavanja vodstva, sta v predzadnjem krogu v prvem ovinku trčila vodilna. Sprva je bilo videti da sta boljšo odnesla Revees/Cluze, pred Birchalloma, slednja sta bila primorana odstopit zaradi poškodbe na dirkalniku, a po pritožbi, pregledu in analizi nesreče v prvem ovinku, sta bila Reeves/Cluze diskvalificirana po dirki, tako da sta zmagovalca postala Angleža Ricky Stevens/ Ryan Charlwood, drugo mesto sta si privozila Pekka Paivarinta s sovoznico Kirsi Kainulainen (FIN), tretja pa John Holland in Andy Watson (VB).

Špendal je po dirki povedal: ''Težko pričakovana prva dirka, pridobili smo sponzorje, zbrali izkušeno ekipo mehanikov in se veselili dirkanja, ampak ta nesrečni četrtek, ko je Edisa na prostem treningu, zaradi prevelikih sil odpihnilo iz prikolice, nam je malce pokvarilo vikend, ampak glavno je da ni nič polomljen in bo poškodba mišice kmalu sanirana. Žal mi je, da nisva morala odvozit in še uigrati sodelovanja na motorju in zadovoljit pričakovanj sponzorjev. Zahvaljujem se tudi celotni ekipi mehanikov in ostalim članov ekipe''.

Že naslednji vikend se karavana seli v Le Mans, kjer dirkače čaka nova dirka za svetovno prvenstvo.

Tekst: Primož Valenčič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji