Tim Gajser prvič v sezoni zmagal med motokros elito

Najboljši motokrosisti sveta so se tretjič zapored v dobrem tednu dni merili za točke svetovnega prvenstva v Mantovi.


Enajsta dirka sezone svetovnega prvenstva je bila znova v Mantovi. Tretjič v dobrem tednu dni so motokrosisti drveli na progi v Mantovi, ki je bila tokrat zaradi dežja v preteklih dneh malce bolj mehka pod zgornjo plastjo, kot na prejšnjih dveh preizkušnjah. Slovenijo sta z licencama AMZS zastopala Tim Gajser, ki je prvič v sezoni stal na najvišji zmagovalni stopnički v razredu MXGP, in Jan Pancar, ki je v šibkejšem razredu MX2 prav tako osvojil nekaj novih točk svetovnega prvenstva.

Tim Gajser je v razredu MXGP s kvalifikacijami opravil na drugem mestu. Prejšnji dve dirki s štarti ni bil pretirano zadovoljen, zato je skušal to popraviti.

Želim si odpeljati dve vožnji brez napak. Ker je proga mehkejša, pričakujem več brazd na posameznih delih steze, več bo lukenj, morda pa bo tudi več linij in potrebno jih bo skrbno izbirati ter paziti, da te kaj ne preseneti. Verjetno bo drugače, kot na prvih dveh dirkah tukaj, in ne bo lahko,

je povedal pred prvim štartom Gajser, ki se je v prvi ovinek podal zelo agresivno in na prvo merjenje časa je pripeljal na 4. mestu. Sredi prvega kroga je izkoristil napako Romaina Fevbra in Jorgeja Prada, ju na enem od ovinkov zaobšel ter se prebil na drugo mesto za presenetljivo vodilnega Dylana Walsha. Nato je čakal na napad na Britanca in priložnost se mu je ponudila v petem krogu, v katerem je prevzel vodstvo ter ga nato ni več izpustil iz rok.

Imel sem kar nekaj težkih trenutkov z Walshom, na koncu pa tudi težav z roko (t.i. arm pump). Vedel sem, da se mi je Coldenhoff približal, ampak sem uspel vse kontrolirati, zato sem zelo zadovoljen,

je bil Gajser dobro razpoložen po zmagoviti prvi vožnji.

Arminas Jasikonis se je prebudil iz medicinsko nadzorovane umetne kome ter okreva po hudi poškodbi glave, ki jo je dobil na prvi dirki v Mantovi. Litvanec je takoj prepoznal okolje, v katerem se nahaja, in se brez težav sporazumeva z zdravniki in okolico v materinem jeziku ter angleščini. Telo lahko premika brez pomoči in pri tem ne čuti nobenih bolečin. Sam je zelo optimističen in upa, da bo čimprej začel z rehabilitacijo. Vodja njegovega moštva Rockstar Energy Husqvarna Antti Pyrhönen se je zahvalil medicinskemu osebju za trud in oskrbo ter številnim drugim za podporo in pomoč v težkih trenutkih, ki jih je Jasikonis v preteklih dneh srečno prebrodil.

Tudi v drugo se je Gajser zelo dobro znašel na štartu in iz prvega ovinka na prvo merilno točko prišel prvi. Hitro je dvignil tempo dirkanja, a se mu je v četrtem krogu primerila napaka, zaradi katere ga je prehitel Antonio Cairoli. Sledil je lov na Italijana, ki pa je z izkušnjami zadržal prvo mesto. Gajser je ciljno črto prečkal drugi, kar je bilo dovolj za zmago na dirki in prvič v sezoni je lahko na najvišji stopnički za zmagovalce poslušal Zdravljico.

Zelo sem vesel. Naredil sem majhno napako. Na koncu je šlo na tesno, ampak zmagal sem dirko in s tem sem zadovoljen,

je bil kratek in sproščen neposredno pred razglasitvijo najboljših Gajser, ki je obdržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku, pred drugouvrščenim Cairolijem pa ima zdaj enajst točk prednosti.

Dobra druga vožnja Pancarja

V razredu MX2 je Jan Pancar v kvalifikacijah dosegel 22. čas. Štart prve vožnje se mu ni posrečil, saj je uvodno merilno točko prevozil na 26. mestu. To mu ni vzelo elana. Vozil je potrpežljivo ter se vztrajno boril s tekmeci. Nekaj časa je kazalo, da bo med dobitniki točk svetovnega prvenstva, kajti uspelo se mu je prebiti do 19. mesta, vendar je na koncu rahlo popustil in je v cilj prišel na 21. mestu, kar je pomenilo, da je ostal praznih rok oziroma brez novih točk za svetovno prvenstvo. Z drugo vožnjo je Pancar začel nekoliko bolje, saj je na prvo merjenje časa pripeljal na 21. mestu. Nato pa je močno dvignil ritem dirkanja in v nekaj krogih prišel do 12. mesta. V zadnjem krogu je sicer izgubil eno pozicijo, a vseeno si je privozil osem točk, s katerimi se je v skupnem seštevku povzpel na 17. mesto.

Dvanajsta dirka za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v sezoni v razredih MXGP in MX2 bo v Španiji. Potekala bo v nedeljo 11. oktobra 2020 na jugozahodnem obrobju Madrida na progi intu Xanadu-Arroyomolinos.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Jorge Prado (Špa), ...

2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jeremy Seewer (Švi), ...

Skupno na VN Evrope: 1. Tim Gajser (Slo): 47, 2. Antonio Cairoli (Ita): 41, 3. Glenn Coldenhoff (Niz): 38, ...

Skupno v SP (11/18): 1. Tim Gajser (Slo): 399, 2. Antonio Cairoli (Ita): 388, 3. Jeremy Seewer (Švi): 369, 4. Jorge Prado (Špa): 341, 5. Glenn Coldenhoff (Niz): 341, ...

MX2

1. vožnja:  1. Tom Vialle (Fra), 2. Jago Geerts (Bel), 3. Conrad Mewse (VB), ... 21. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja:  1. Jago Geerts (Bel), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Ben Watson (VB), ... 13. Jan Pancar (Slo), ...  

Skupno na VN Evrope:  1. Jago Geerts (Bel): 47, 2. Tom Vialle (Fra): 47, 3. Thomas Kjer Olsen (Dan): 36, ... 17. Jan Pancar (Slo) 8 točk, ... 

Skupno v SP (11/18): 1. Tom Vialle (Fra): 478, 2. Jago Geerts (Bel): 432, 3. Jed Beaton (Avs): 348, 4. Maxime Renaux (Fra): 341, ... 17. Jan Pancar (Slo): 74 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji