Imate star komplet prve pomoči? Prinesite ga v AMZS!

Novice

Na pobudo pripadnikov Slovenske vojske na misiji v BiH AMZS v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije zbira komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti, ki bodo namenjeni za izvajanje tečajev prve pomoči v desetih občinah severnega dela BiH. Tamkajšnje organizacije Rdečega križa se namreč pri izobraževanjih soočajo z velikim pomanjkanjem sanitetnega materiala.

Prva predaja v AMZS centrih zbranih kompletov prve pomoči organizaciji Rdečega križa v občini Prijedor, ki ga bo ta uporabila za izvajanje tečajev prve pomoči.
Prva predaja v AMZS centrih zbranih kompletov prve pomoči organizaciji Rdečega križa v občini Prijedor, ki ga bo ta uporabila za izvajanje tečajev prve pomoči.

AMZS in Rdeči križ Slovenije zbiranje kompletov prve pomoči, ki jim je potekel rok veljavnosti, nadgrajujeta s sodelovanjem s Slovensko vojsko oziroma njenim delovanjem v misiji v Bosni in Hercegovini EU EUFOR (European Union Force in BiH) Althea v okviru Skupine za spremljanje in povezavo (Liaison and Observation Team – LOT). Komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti, ki bodo v AMZS centrih zbrani do konca novembra 2021, bo slovenski LOT podaril organizacijam Rdečega križa v desetih občinah severnega dela BiH, v katerih delujejo, te pa jih bodo uporabile za izobraževalne namene.

Na pobudo pripadnikov slovenskega LOT, ki lokalnim skupnostim zagotavljajo vez z EUFOR ter tako prispevajo h krepitvi varnega in stabilnega okolja v regiji, sta AMZS in Rdeči križ Slovenije v sodelovanju s Slovensko vojsko in Ministrstvom za obrambo septembra letos že omogočila prvo predajo v AMZS centrih zbranih kompletov prve pomoči organizaciji Rdečega križa v občini Prijedor, ki ga bo ta uporabila za izvajanje tečajev prve pomoči.

Rdeči križ Prijedor je bil zelo vesel naše donacije, saj se pri izvajanju izobraževanj prve pomoči sooča z velikim pomanjkanjem sanitetnega materiala. V slovenskem LOT si želimo, da bi lahko na ta način pomagali tudi drugim občinam, v katerih delujemo, saj vemo, kako pomembno je ustrezno znanje prve pomoči in da lahko pravočasno ukrepanje ponesrečencem reši življenje,

je izpostavil predstavnik LOT major Viljem Kovačič.

AMZS sicer komplete prve pomoči s pretečenim rokom veljavnosti v svojih centrih po Sloveniji zbira že tretje leto, prevzema pa jih Rdeči križ Slovenije, ki pripomočke iz kompleta uporablja v izobraževalne namene.

V AMZS smo se pobudi misije Slovenske vojske v BiH v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije z veseljem odzvali. V veliko zadovoljstvo nam je, da je projekt zbiranja starih kompletov prve pomoči na ta način dobil še dodatno humanitarno noto,

je poudaril mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije. Nadgradnjo sodelovanja odobravajo tudi v Rdečem križu Slovenije: »Globoko smo hvaležni vsem, ki boste svoj komplet prve pomoči s pretečenim rokom prinesli na eno od zbirnih mest projekta ŽIV-KO in tako nekaj naredili zase, za druge in za naš planet. Vsaka pot se začne z majhnimi koraki«, je povedala predsednica RKS mag. Vesna Mikuž in dodala, da v Rdečem križu Slovenije deluje več kot sto ekip prve pomoči, ki svoje znanje nenehno izpopolnjujejo, in tudi več kot 160 osnovnošolskih ekip prve pomoči, za kar med drugim uporabljajo tudi material iz zbranih kompletov prve pomoči s pretečenim rokom uporabe.

V AMZS centrih doslej zbranih že več kot 2800 starih kompletov prve pomoči

V Sloveniji vsako leto poteče veljavnost približno 280.000 kompletom za prvo pomoč, mnogi uporabniki pa ne vedo, kaj po tem obdobju z njimi narediti. Leta 2018 je tako vzklila ideja AMZS in zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani o zbiranju starih kompletov prve pomoči oziroma projektu ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta prve pomoči. Njegov namen je voznike ozavestiti, da so pripomočki iz kompleta prve pomoči, četudi mu že poteče rok veljavnosti, še vedno uporabni, še zlasti v izobraževalne namene, oziroma da jih je treba, če jih zavržemo, vsaj primerno reciklirati. Ker je bil odziv javnosti v pilotnem projektu zbiranja kompletov v Ljubljani izredno pozitiven, je AMZS leta 2019 zbirna mesta za stare komplete prve pomoči uredil v vseh svojih centrih, k sodelovanju pa povabil Rdeči križ Slovenije, ki pripomočke iz kompleta uporablja v izobraževalne namene.

Doslej so območne enote Rdečega križa Slovenije v AMZS centrih prevzele že več kot 2800 starih kompletov. Starim pripomočkom, ki bi bili sicer zavrženi, je tako z nadaljnjo uporabo vdihnjeno novo življenje, s čimer se prispeva tudi k varovanju okolja.

Vsebino kompleta prve pomoči, ki mu je potekel rok veljavnosti, je treba pravilno ločiti.

#amzsNasvet:
Preverite prvo pomoč v svojem vozilu - pipomočkom namreč po petih letih poteče rok veljavnosti. Voznika, ki kompleta ne zamenja, lahko doleti globa.  

Ključne besede


Bosna in HercegovinaJure KostanjšekRdeči križ Slovenijeprva pomočkomplet prve pomočiŽIV-KOSlovenska vojska

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

115

Priljubljenost članka

115

Shrani

Delite s prijatelji