#Srečanja: Avto v plamenih

Pogovor

Urška Sušnik Pivk, članica AMZS


Članici AMZS Urški Sušnik Pivk iz Kranja je lani na poti na družinsko kosilo na Bled nenadoma zagorel avto, ki ga je vozila le mesec dni. Ogenj je avto v le nekaj minutah v celoti uničil, v požaru pa na srečo ni bil nihče poškodovan. Na pomoč je poleg policije in gasilcev priskočil tudi AMZS.

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaše pozitivne izkušnje z AMZS. Nam jo lahko zaupate?

Marca lani je na poti na Bled na avtocesti tik pred odcepom za Brezje zagorel moj avto, ki sem ga vozila šele dober mesec. V avtu je bila vsa družina. Avto je v nekaj minutah v celoti pogorel. Ko je bili ogenj pogašen in narejen gasilski zapisnik, smo poklicali AMZS vlečno službo, ki je bila izredno hitro na kraju nesreče. Naložila je pogorel avto in ga odpeljala na kranjski AMZS, kjer so ga shranili čez noč, naslednji dan pa ga je odpeljala na servis.

Kaj ste se iz izkušnje naučili?

Da se je članstvo obrestovalo. Sešteli smo vse stroške, ki bi jih imeli brez članstva in ugotovili, da bi samo stroški odvoza pri tej nesreči presegli strošek članstva. Ker smo vsi v družini dokaj veliko na cesti, bomo zagotovo še naprej člani AMZS.

Ste že kdaj prej potrebovali AMZS pomoč na cesti?

Pred to nesrečo ne, je pa letos moj soprog potreboval AMZS pomoč na cesti zaradi predrte pnevmatike. Znova je posredovala AMZS vlečna služba.

Zakaj bi AMZS članstvo priporočili tudi drugim?

AMZS članska kartica prinaša kup ugodnosti, kot je hitrejši in ugodnejši postopek pri registraciji vozila, možnost nadomestnega vozila, brezplačni preventivni pregled, brezplačna menjava brisalcev …

Od kdaj ste članica AMZS in kakšno članstvo imate?

Približno štiri leta imamo družinsko AMZS članstvo. Veliko vlogo pri naši odločitvi za članstvo sta imela dobra prijatelja, ki sta se takrat zaposlila pri AMZS. Pred tem smo vozila večinoma registrirali drugje.

Koliko kilometrov naredite v letu?

Približno 30.000 kilometrov. Vsak dan se peljem iz Kranja v Ljubljano na delo in nazaj. Veliko sem tudi v Nemčiji. Tudi na počitnice se odpravimo z avtom – prevozili smo velik del Skandinavije, Sicilije, Grčije …

Kako bi se ocenili kot voznico?

Dobro. Do sedaj nisem bila udeležena še v nobeni nesreči. Občasno prehitro peljem na avtocesti.

Kaj vas na cesti oziroma v prometu najbolj moti?

Prehitri vozniki na lokalnih cestah.

Kako si predstavljate mobilnost prihodnosti?

Ne bom rekla, da podpiram uporabo električnih avtomobilov. Skozi oči končnega uporabnika je to super zaradi prihrankov pri gorivu in med vožnjo avto resnično ne onesnažuje okolja. Če pa primerjamo ogljični odtis od začetka pa do konca življenjske dobe vozila na fosilno gorivo in elektriko, lahko ugotovimo, da je električno vozilo prav tako velik onesnaževalec okolja.

Veliko bolj bi morali spodbujati druge oblike mobilnosti. V Belgiji zaposleni, če se v službo vozijo s kolesom, dobijo plačan vsak kilometer. Za avto nič. Vsak dan se vozim iz Kranja v Ljubljano v službo. Če se ozrem malo naokoli, opazim, da je običajno v avtu samo voznik.

Kaj v prihodnosti pričakujete od AMZS?

Z AMZS sem trenutno zelo zadovoljna. Mogoče bi za vse tiste, ki so v službi in nimajo časa za registracijo, tehnični pregled in zavarovanje, to uredili tako, da bi nekdo iz AMZS prišel po avto, uredil vse potrebno in avto potem pripeljal nazaj.

Ste opravili tečaj varne vožnje na Vranskem?

Zaradi pomanjkanja časa se tečaja še nisem udeležila. Bila pa sem na dnevu odprtih vrat na Vranskem. Udeležila sem se vožnje z avto šolo. Vožnja je potekala kot izpitna vožnja. Žal je nisem uspešno opravila. Spregledala sem znak za omejitev hitrosti.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ključne besede


pomoč na cestičlanstvoSrečanjaAMZS članstvomobilnostUrška Sušnik Pivk

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

48

Priljubljenost članka

48

Shrani

Delite s prijatelji