Raziskava o mobilnostnih navadah Slovencev

Avto-moto

Na področju mobilnosti se dogajajo številne spremembe, zato se je Avto-moto zveza Slovenije z anketo odločila preveriti, kakšne so mobilnostne navade državljank in državljanov Slovenije.


Avto-moto zveza Slovenije je v letošnjem letu že izvedela raziskavo o mobilnosti v času epidemije novega koronavirusa in raziskavo o počitniški mobilnosti Slovencev. Rezultati kažejo, da nova realnost, povezana z epidemijo, vpliva tudi na naše mobilnostne navade. Mobilnost v najširšem pomenu besede pa tudi sicer, ne glede na zdravstveno situacijo, vstopa v novo dobo, saj v ospredje prihajajo storitve, povezljivost in umetna inteligenca – z namenom, da bi osebna mobilnost vsakega posameznika postala bolj trajnostna, tj. varna, časovno, stroškovno in energijsko čim bolj učinkovita ter ekološko sprejemljiva.

Spremembe na področju mobilnosti se seveda ne bodo zgodile čez noč.

V Sloveniji je za spremembo mobilnostnih navad in zmanjšanje števila vozil na naših cestah nujna vzpostavitev učinkovitega in inovativnega sistema javnega prometa. Pri tem se je treba zavedati, da razpršena poselitev, kakršno imamo v Sloveniji, za učinkovit javni prevoz predstavlja oviro. Prav zaradi te razpršene poselitve si bomo verjetno morali priznati, da bo osebno vozilo še kar nekaj časa poglavitno prometno sredstvo. Je pa to vozilo lahko okolju prijaznejše, bolj zasedeno, del delitvene ekonomije … Tudi v prihodnje bo torej treba razmišljati o izboljšanem javnem prevozu, o prevozih na zahtevo, združevanju voženj, multimodalnosti in podobno,

je izpostavil Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in nam pomagate najti odgovore na vprašanja, kaj vam mobilnost pomeni, kakšna prometna sredstva uporabljate in kaj je odločujoči dejavnik pri izbiri vašega načina mobilnosti. Predviden čas izpolnjevanja vprašalnika je manj kot 5 minut. 

Anketa bo odprta do vključno 14. oktobra 2020, rezultati pa bodo predstavljeni v novembrski številki AMZS Motorevije, ki bo izšla 29. oktobra 2020.

 

Ključne besede


raziskavamobilnostmobilnostne navade

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

99

Priljubljenost članka

99

Shrani

Delite s prijatelji